вторник, 14 май 2013 г.

Магданозени кюфтета

стара арменска рецепта
(женски вариант)
Облечете си красива рокля, вземете сламената кошница и идете на пазар. Купете си магданоз и пресен лук. Купете си също връзка мента, пресен джоджен, пресен чесън – те няма да ви трябват за рецептата, но са ароматни, изглеждат страхотно в кошницата и освен това е много приятно, докато готвиш, да отпиваш от студената домашна лимонада, в която плуват листенца мента..Това, което наистина ви трябва, са:
2 връзки магданоз
1 връзка пресен лук
4 яйца
4-5 супени лъжици брашно
сода на върха на лъжицата
черен пипер, сол и джоджен – на вкус
След като сте вкъщи вече, можете да си сложите една престилка върху красивата рокля, да си направите кана лимонада, да изберете подходяща музика и да започнете. Аз лично обичам да готвя на високи токчета, но ако е горещо, ми харесва да усещам каменни плочи под босите си крака, за конкретната рецепта предпочитам опера, но тези неща са абсолютно индивидуални. Това, което трябва да следвате, е в музиката на общото.
И така – почистете и нарежете на дребно магданоза и лука, изсипете ги в купа. Добавете към тях малко гьозум, яйцата, брашното, пипера, солта и накрая – содата. Разбъркайте всичко.
Със супена лъжица загребваме от сместа и нареждаме кюфтета в тигана с нагорещено олио.
Готовите кюфтета поставяме върху домакинска хартия, докато се обере излишното мазно. После сервираме в красива чиния. Вкусни са студени, със или без сос от кисело мляко с чесън, с таратор, с домат дори.
Можете да съблечете роклята и да хвърлите обувките, да се разположите удобно на стола и да попеете с Шарл Азнавур – в случай, че сте избрали негова музика.

7 коментара:

elichkata каза...

доня Ернестиня, толкова да си падам по Вас!

Unknown каза...

и да си вземеш роклята за кюфтета на Корфу...ще пратим Тошо и Борис за зелен магданоз ;)

ernesta каза...

ахахахахааа, подстрекателкеее

Iva каза...

Ето как ще оползотворя огромната връзка магданоз, която си закупих от близката турска бакалийка :-)

ernesta каза...

о, да, няма да сгрешиш. рецептата е чудотворна

Elena каза...

правя сега...в тишина
нямам гьозум, затва турих мащерка, риган и босилек...да има, мирише ми чудесно, а лукът е от една вълшебна градина до морето... :)

Marta каза...

Магданозените кюфтета са голяма вкусотия. Не слагам сода, но всичко друго - да. Тази година съм закъсняла за фестивала, но ще си спретна един частен:)