събота, 14 септември 2013 г.

Мусака от патладжани



















Стара арменска рецепта (женски вариант)
Добре е през този ден да не готвите друго, мусаката заслужава да ѝ се посветите напълно. По времето, когато е създадена рецептата, са съществували само един вид патладжани – тъмнолилавите. Изберете такива, но гледайте да са лъскави, продълговати и при натиск да пружинират леко, дръжките да са все още зелени. Вземете си и лилаво грозде и сини сливи. И смокини.Тях можете да си похапвате, докато готвите. А може и да нарисувате заедно с патладжаните или поотделно.
Продукти:
половин килограм телешка кайма (може и смес, но е извън канона)
патладжани 4-6 броя
глава лук
връзка магданоз
около пет домата
черен пипер, сол, червен пипер
Патладжаните се белят на ивички или напълно и се режат, но не на колелца, а първо напречно и после надлъжно на филии. Поръсват се със сол, за да се отдели горчивият сок, и след половин час се изплакват и подсушават. Канонично се пържат до златисто и после се отцеждат от мазнината на салфетка, а здравословно се пекат на скара, като преди това с четчица се намазват с олио от двете страни. Каймата се запържва с лука, добавят се подправките, после около 2-3 смлени домата и магданозът. В тавичка се нареждат ред патладжани, ред кайма, а накрая върху последните патладжани нареждаме кръгчета домати. Докато се пече, си вземаме една книжка и една котка и полягаме да четем и мъркаме.. Аз лично посръбвам и кафе и си хапвам палачинка с мащерков мед, защото не спазих първата препоръка и направих 18 палачинки сутринта.
Мусаката е вкусна студена. Тараторът ѝ подхожда. Истинският копър се различава от фалшивия по това, че има коренчета. А истинският таратор – от фалшивия, по това, че има орехи, пресен копър, чесън и белена краставица.

Няма коментари: